- Esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet, tarım satış, tarım kredi ve pancar ekicileri kooperatifleri,
- İnşaat ruhsatı alınmış ve ortak sayısı 50 veya daha fazla olan yapı, turizm geliştirme ve gayrimenkul işletme konularında faaliyet gösteren kooperatifler,
- Ortak sayısı 50 veya daha fazla olan taşıma konularında faaliyet gösteren kooperatifler,
- Faaliyet konusuna bakılmaksızın 20 milyon Türk lirası ve üstü net satış hasılatı olan kooperatifler,
- Faaliyet konusuna bakılmaksızın 1.000 ve daha fazla ortağı bulunan kooperatifler.
Başlangıçta resmi gazetede her üyenin kendi karşılayacağı gibi bir durum var iken 07.02.2023 tarihinde yayımlanan yönetmeliğe göre üyelerin eğitim için ödediği ücreti genel kurul alınması şartıyla kooperatiften alabileceği yönünde revize etmiştir.
Kooperatifçilik eğitimi yönetmeliğinde madde 19'da derki: "Bu Yönetmelik gereğince kooperatifçilik eğitimi alması zorunlu üyelerin süresi içinde eğitim alıp almadıklarının denetimi il müdürlükleri tarafından yapılır. Bu denetimlerden sonra il müdürlükleri tarafından eğitim şartını sağlamayan üyelere gerekli uyarılar yazılı olarak yapılır."
- Bakanlıkta müfettiş veya Genel Müdürlükte şube müdürü, uzman, daire başkanı ve daha üst görevlerde en az 5 yıl çalışmış olması,
- Kooperatif üst kuruluşlarında, denetimle görevli personel, temsile yetkili müdür ve daha üst görevlerde en az 8 yıl iş akdi ile çalışmış olması,
Kooperatifçilik eğitimi uzaktan eğitim ile canlı derslerden oluşmaktadır. Eğitimin 4/5 tamamlandığında belge almaya hak kazanılmaktadır. Ayrıca bir sınav vs yapılmayacaktır.
Yönetmelik ve eğitim detaylarını lütfen dikkatli bir şekilde okuyarak başvurunuzu yapınız. Aksi halde ücret iadesi yapılamamaktadır.
Çalışma konusu, ortak sayısı ve ciro gibi kıstaslara göre belirlenen kooperatif ve üst kuruluşlarında yönetim ve denetim kurulu asıl veya yedek üyelerin kooperatifçilik eğitimini almaları gerekmektedir.